I en afgørende samtale med USA's præsident Joe Biden under APEC-topmødet i Lima advarede Kinas præsident Xi Jinping mod at overskride fire ufravigelige 'røde linjer'. Disse omfatter Taiwan, demokrati og menneskerettigheder, Kinas politiske og økonomiske system samt landets udviklingsinteresser. Xi understregede, ifølge den statslige tv-station CCTV, at disse principper er fundamentale for at opretholde stabile relationer mellem Kina og USA.
Xi var skarp i sin kritik af Taiwans lederskab, som han anklagede for at udøve 'separatistiske handlinger', der truer fred og sikkerhed i regionen. Kina gør krav på Taiwan som en del af sit territorium og har ikke udelukket brugen af magt for at bringe øen under kinesisk kontrol. Som rapporteret af Digi24, har Beijing intensiveret militæraktiviteter nær Taiwan i de seneste år ved jævnligt at sende krigsfly, droner og flådefartøjer ind i nærliggende områder. Dette har øget frygten for en potentiel konfrontation.
Trods USA's manglende officielle diplomatiske anerkendelse af Taiwan, forbliver landet øens vigtigste sikkerhedsallierede, leverandør af våben og anden støtte. Dette samarbejde har længe været et vigtigt stridspunkt i Kina-USA-forholdene. Xi udtrykte desuden bekymring over USA's indblanding i Det Sydkinesiske Hav og opfordrede Washington til at undgå indblanding i regionale konflikter samt at stoppe støtte til det, han kaldte 'provokative handlinger'.
Kontroversielt havområdeBeijing gør krav på næsten alle rev og øer i Det Sydkinesiske Hav baseret på historiske grunde, til trods for at en international domstol i 2016 afgjorde, at disse krav mangler juridisk grundlag. Det Sydkinesiske Hav er omstridt og involverer flere nationer, herunder Filippinerne, Vietnam, Malaysia, Brunei og Indonesien. Havområdet er en vigtig handelsrute og har betydelig strategisk betydning. I de senere måneder er spændingerne steget med flere hændelser involverende kinesiske fartøjer og skibe fra Vietnam og Filippinerne.Præsident Xi's gentagne advarsler markerer en yderligere eskalering i retorikken mellem de to stormagter, hvor Taiwans fremtid og de territoriale krav i Det Sydkinesiske Hav fortsat er brændpunkter. Mens USA betragter Kina som en strategisk konkurrent, ser Beijing den amerikanske tilstedeværelse i Asien som en trussel mod sine nationale interesser. Fremtiden for Kina-USA-forholdene afhænger nu i høj grad af, hvordan disse følsomme emner håndteres i de kommende måneder og år.