Venezuela frigiver 107 fanger tilbageholdt efter omstridte valg

Over 2.400 mennesker blev tilbageholdt under de voldelige protester.

I en opsigtsvækkende udvikling har Venezuela løsladt 107 personer, der blev tilbageholdt efter landets omstridte valg i juli. Dette træk kommer som en del af en større gennemgang af retssager, iværksat af anklagemyndigheden som svar på kritik og politiske spændinger.

Løsladelserne blev bekræftet af Alfredo Romero, direktør for NGO'en Foro Penal, der delte nyheden på det sociale medie-platform X. De løsladte, herunder prominente skikkelser som José Ramón Díaz, tidligere borgmester i Marcano, og Salvador Rivera, psykologi-professor ved Central University of Venezuela, var blevet fængslet som følge af protester mod valgresultaterne, som oppositionen betegnede som svigagtige, ifølge El Economista.

Løsladelser bekræftet og overvåget

Foruden Foro Penal, blev løsladelserne verificeret af flere organisationer som den Venezuelanske Fængselsobservatorium og Universitetets Lærerforening. Mange af de løsladte blev frigivet fra kendte fængsler som Yare III og Tocorón i Aragua-staten, dog er de præcise juridiske betingelser for løsladelserne endnu uklare.

Dette initiativ har imidlertid tiltrukket sig kritik fra menneskerettighedsorganisationer. Statsadvokat Tarek William Saab bekendtgjorde for nylig, at 225 tilbageholdte personers sager skulle undergå en vurdering for potentielle fejl. Trods kritikken blev initiativet anerkendt som et potentiale skridt mod 'familieforening,' en proces, som dog udelukkende ledes af den venezuelanske regering under stærk kritik for sine metoder.

Protester og politisk krise

De massive protester og uro, der fulgte valget, resulterede i 28 dødsfald og næsten 200 skader. Omkring 2.400 mennesker blev tilbageholdt, hvilket har medført en fortsat skarp kritik fra både nationale og internationale menneskerettighedsgrupper. Oppositionens præsidentkandidat, Edmundo González, påstår fortsat at have vundet valget og har offentliggjort 80% af de optalte stemmer som bevis, på trods af at de officielle resultater erklærede Nicolás Maduro som vinder.

Timingen af disse løsladelser er særlig bemærkelsesværdig, da de fandt sted to dage efter dødsfaldet af Jesús Martínez Medina, en tilbageholdt der havde været i forvaring siden juli. Martínez Medina, der var vidne for oppositionen ved en valgstation, døde angiveligt på grund af ubehandlet Type II diabetes. Denne hændelse har fyldt yderligere brænde på bålet i debatten om regeringens håndtering af de tilbageholdte.

Som oppositionen fortsat appellerer for international kontrol med Venezuelas valgproces, er situationen fortsat spændt. Mens løsladelserne uden tvivl repræsenterer en vigtig udvikling, understreger de også kompleksiteten og de dybt rodfæstede udfordringer i landets politiske landskab. Spørgsmålet om valgsvindel og politiske fanger fortsætter med at være et mangefacetteret dilemma, der kræver international opmærksomhed og handling.