Biden og Xi indgår aftale: beslutninger ang. atomvåben skal træffes af mennesker, ikke AI

Washington har længe opfordret Beijing til at deltage i dialog om atomvåben.

I en tid, hvor teknologiske fremskridt udfordrer traditionelle magtstrukturer, har USA's præsident Joe Biden og Kinas præsident Xi Jinping netop indgået en bemærkelsesværdig aftale om at holde beslutningstagning vedrørende atomvåben under menneskelig kontrol. Denne enighed, der er blevet kaldt et 'historisk øjeblik', blev annonceret af Det Hvide Hus i lørdags, ifølge Digi24.

Aftalen markerer en betydelig udvikling i de ellers anspændte forhold mellem de to stormagter. Mens USA i lang tid har forsøgt at bringe Kina til forhandlingsbordet, især når det gælder dialog om atomvåben, har Kinas tilbøjelighed til at afvise sådanne drøftelser tidligere sat forhindringer for fremskridt.

Den nylige konsensus omkring menneskelig kontrol over atomvåbens brug indikerer en fælles erkendelse af de potentielle risici, der involverer udviklingen af militær kunstig intelligens. Begge ledere understregede nødvendigheden af omtanke og ansvarlighed i at fremme militær AI, hvilket signalerer en forståelse for den potentielle fare, der kan opstå ved at lade autonome systemer træffe afgørende beslutninger.

Begrænset fremskridt og voksende bekymringer

Trods de gode nyheder er de officielle forhandlinger omkring kontrol med atomvåben stadig på et lavt blus med begrænset fremskridt. Efter kortvarige drøftelser, der blev genoptaget i november, ser det ud til, at samtalerne igen er på pause, hvilket har skabt frustrationer blandt amerikanske embedsmænd over Kinas tøven.

Kinas stigende nukleare kapaciteter har ført til øget bekymring blandt amerikanske forsvarsmyndigheder. Sidste år estimerede Pentagon, at Beijing rådede over cirka 500 operative nukleare stridshoveder, et tal der forventes at overstige 1.000 inden 2030. Til sammenligning har både USA og Rusland omtrent 1.770 og 1.710 deployerede hovedstridshoveder hver især.

Kina har betydeligt moderniseret sin atomare arsenal i de senere år ved at udvikle en 'nuklear triade', som inkluderer landbaserede missiler, ubådslancerede missiler og luftleverede våben. Nationen har også fremmet sin hypermoderne missilteknologi og udvidet sin flåde af ballistiske missilubåde samt øget antallet af nukleare patruljer.

Kinas strategiske tilgang

Trods moderniseringen af sin nukleare arsenal insisterer Kina fortsat på en policy om 'ingen brug først', hvilket understreger en minimalistisk og afskrækkelsesfokuseret nuklear strategi. Kinesiske akademikere og embedsmænd har for nylig afvist vestlige bekymringer om landets arsenal som værende overdrevne.

Forholdet mellem USA og Kina vil uden tvivl fortsætte med at spille en kritisk rolle i den globale sikkerhedsdynamik. Denne aftale viser dog, at selv i en tid med global usikkerhed og rivalisering kan de to nationer finde fælles grundlag, der fremmer stabilitet og sikrer, at beslutninger, der angår menneskehedens skæbne, forbliver i menneskehænder.

Artiklens Tags: