Konflikten omkring Ukraines potentielle medlemskab af NATO bliver stadig mere kompleks, efter at en række lande har udtrykt modstand mod at tildele Ukraine en invitation. Ifølge en rapport fra Politico den 23. oktober er det ikke kun Tyskland og USA, der stiller sig på tværs af Ukraines ønske om at blive en del af alliancen.
Flere andre lande, heriblandt Ungarn, Slovakiet, Belgien, Slovenien og Spanien, har tilsluttet sig denne skepsis. Trods præsident Volodymyr Zelenskys erkendelse af, at fuldt NATO-medlemskab kun vil være muligt efter afslutningen af krigen med Rusland, fastholder han, at en invitation under konflikten er en 'fundamental' nødvendighed.
Mens Ukraine appellerer til alliancen, forbliver embedsmænd i både Berlin og Washington varsomme. Den afgående amerikanske ambassadør til NATO, Julianne Smith, har meddelt, at alliancen endnu ikke er parat til at tilbyde Ukraine medlemskab eller en invitation. Denne tøven, som mange NATO-medlemmer deler, udspringer primært af frygten for at blive trukket direkte ind i en konflikt med Rusland.
Zelenskyy betoner sit gode forhold til Tysklands kansler Olaf Scholz og værdien af Tysklands militære støtte, som er den næststørste efter USA's. 'Men det faktum, at den tyske side er skeptisk over for vores optagelse i NATO, er en realitet,' erklærer Zelenskyy.
Det er ikke kun Tyskland og USA, der udtrykker forbehold. Ungarn og Slovakiet har også erklæret deres modstand, men af forskellige årsager. Den ungarske premierminister Viktor Orbán har vist støtte til Kreml og blokeret EU's militære bistand til Ukraine. Imens har Slovakiets populistiske leder, Robert Fico, argumenteret for, at Ukraines NATO-medlemskab kunne udløse en tredje verdenskrig.
Andre NATO-medlemmer som Belgien, Slovenien og Spanien indtager en mere forsigtig holdning. De foretrækker at støtte denne tilgang stiltiende frem for åbent at modarbejde Ukraines anmodning. Omvendt er lande som Polen og de baltiske stater langt mere begejstrede for at byde Ukraine velkommen i NATO, hvilket skaber splid indenfor alliancen.
Under USA's præsident Joe Bidens nylige besøg i Berlin gentog Scholz nødvendigheden af at sikre, at NATO undgår direkte involvering i krigen for at forhindre yderligere eskalering. Ikke desto mindre har hverken USA eller Tyskland udelukket muligheden for, at Ukraine tilslutter sig NATO i fremtiden. Biden-administrationen har indikeret, at enhver beslutning om Ukraines NATO-medlemskab ville finde sted efter krigen og være afhængig af nødvendige reformer, såsom håndtering af korruption.
Tidligere har præsident Zelenskyy erklæret, at Ukraine ikke har interesse i at generhverve sin status som en atommagt, men til gengæld bør modtage en 'sikkerhedsparaply'.