Spanien annullerer millionkontrakt med Israelsk våbenfirma

Spanien stopper en ammunitionaftale til $7 millioner med et Israelsk selskab.

I en overraskende vending har Spaniens indenrigsministerium besluttet at afbryde en mere end 7 millioner dollar stor kontrakt med et israelsk våbenfirma. Beslutningen kommer midt i pres fra flere progressive politiske grupper i Spanien, der ønsker at afslutte samarbejdet med Israel på forsvarsområdet.

En medielækage udløser hurtig handling

Ifølge rapporter fra Euractive blev aftalen, som blev tildelt den 21. oktober, hurtigt afbrudt efter offentliggørelsen af en medielækage bragt af medieudbyderen Cadena SER. Denne afsløring førte til en hurtig proces med at annullere aftalen med firmaet Guardian Homeland Security SA, ifølge kilder i Indenrigsministeriet.

Regeringens talskvinde Pilar Alegría understregede, at Spaniens “forpligtelse til ikke at købe eller sælge våben til Israel forbliver intakt.” Lækagen forstærkede allerede eksisterende pres fra venstreorienterede koalitionsmedlemmer, herunder Sumar og Podemos, der har kritiseret Israels handlinger i Gaza og kaldt dem “folkemord.”

Podemos har tidligere truet med at trække deres støtte til Sánchez-regeringen, hvis ikke Spaniens diplomatiske og handelsmæssige relationer med Israel afsluttes. Andre partier i Podemos-alliansen, såsom Izquierda Unida, har ligeledes krævet mere drastiske tiltag, idet de opfordrer til en våbenembargo og en fuld afbrydelse af forbindelserne med Israel.

En voksende diplomatiske kløft

Den diplomatiske kløft mellem Spanien og Israel er blevet dybere i den seneste tid, navnlig efter at Spanien sidste maj anerkendte Palæstina som stat, sammen med lande som Irland og Norge. Dette skridt har yderligere accentueret spændingerne i den allerede komplekse relation mellem landene. Med den seneste aflysning af ammunitionkontakten kan den spanske regering signalere, at de er villige til at følge op på deres politiske og diplomatiske udmeldinger med håndgribelige handlinger.

Spanien står nu overfor et potentielt kritisk tidspunkt i forholdet til Israel, hvor det interne politiske pres kan betyde mere radikale ændringer i landets udenrigspolitiske kurs. Spørgsmålet om, hvordan disse relationer udvikler sig i fremtiden, afhænger i høj grad af regeringens kommende beslutninger og den fortsatte opbakning fra koalitionens venstrefløj.