Kinesisk Militærekspansion truer USA's forsvarsindustri: kan Vesten holde trit?

Kina overgår nu USA som verdens største skibsbygger. Hvad betyder det for den globale magtbalance?

Kina har på rekordtid formået at etablere sig som en militær stormagt med tempo og innovation i en skala, verden ikke har oplevet siden Anden Verdenskrig. De seneste fremskridt inden for Kinas forsvarsproduktion har cementeret landets status som den ubestridte leder inden for skibsbygning og produktion af militært isenkram, der nu overskygger USA på flere afgørende punkter.

Verdens største skibsbygger

I en rapport fra Digi24 beskrives Kinas imponerende militære fremskridt. Landet har nu overhalet USA som verdens største skibsbygger. Med en produktionskapacitet, der er anslået til at være 230 gange større end USA's, har Kina i perioden 2021-2024 formået at bygge over 400 moderne jagerfly og 20 store krigsskibe. Samtidig har de fordoblet deres beholdning af atomvåben.

På trods af USA's ry som en teknologisk gigant i forsvarssektoren, har dets industrielle forsvarsbase haft svært ved at følge med Kinas hastighed, hvilket skaber usikkerhed om Amerikas evne til at modstå en udtrukken konflikt.

Øget flyproduktion med 1.200 enheder

Admiral John Aquilino, tidligere leder af USA's Indo-Pacific Command, understregede omfanget af Kinas militære ekspansion, som han betegnede som den hurtigste siden Anden Verdenskrig. Den kinesiske flådes hurtige vækst har medført, at den nu er verdens største, med otte nye destroyere og to fuldførte hangarskibe på ganske få år.

På trods af at amerikanske krigsskibe oftest er større og bedre udstyret, giver Kinas massive produktionskapacitet en strategisk fordel i tilfælde af en længerevarende militær konflikt.

Kina har også satset massivt på at modernisere sit luftvåben. I 2023 alene producerede landet over 2.000 fjerde- og femtegenerations militærfly, en fordobling i forhold til de 800 fly, der blev fremstillet i 2017.

På den positive side fastholder USA sin overlegne position inden for produktion af atomubåde og avancerede kampfly som F-22 og F-35. Men Kinas hurtigere produktionshastighed kombineret med deres kontrol over vigtige råmaterialer - herunder metaller, der anvendes i forsvarsproduktionen - truer med at underminere USA's militære beredvillighed på længere sigt.

Det er endnu uvist, hvordan denne dynamik vil påvirke den globale magtbalance, men det er klart, at både USA og dets allierede står over for en formidabel udfordring fra Kinas hastigt stigende militære kapacitet. Mange eksperter spørger nu, om den vestlige verden kan opretholde sin traditionelle dominans i en tid, hvor Kina udviser en så markant stigning i militær styrke og produktionskapacitet.