Danmark støtter forslag om 21 dages våbenhvile i Libanon
Danmark har meldt sig blandt de nationer, der ønsker en øjeblikkelig våbenhvile i Libanon, hvor kampene mellem Israel og Hizbollah intensiveres. På et EU-udenrigsministermøde, der blev afholdt virtuelt mandag den 30. september, erklærede udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen Danmarks støtte til et internationalt forslag om en 21 dage lang våbenhvile. Forslaget er fremsat af blandt andre USA og Frankrig.
Baggrunden for våbenhvileforslaget
Situationen i Libanon er blevet kritisk som følge af det stigende antal militære angreb og dødstal, som især er eskaleret efter Hizbollahs angreb som reaktion på Hamas' handlinger mod Israel. Israel har svaret igen med målrettede angreb mod Hizbollah-mål, hvilket har ført til store humanitære kriser i Libanon. Over en million mennesker er nu internt fordrevne, og den humanitære situation forværres dag for dag.
Løkke Rasmussen understregede, at det er afgørende at handle hurtigt for at undgå yderligere lidelse og forhindre en fuld militær eskalation. Han udtalte, at Danmark "varmt støtter" forslaget om våbenhvile, da det vil give plads til diplomati og forhindre en endnu større humanitær katastrofe.
EU's pres for fred
På mødet gentog EU-landene deres opfordring til en øjeblikkelig våbenhvile i Libanon. EU's udenrigschef, Josep Borrell, advarede om, at situationen kunne forværres dramatisk med yderligere militær indgriben. Ifølge Borrell har de israelske angreb primært været rettet mod militære mål, men antallet af civile ofre har nået et niveau, der ikke længere kan ignoreres.
"Yderligere militær intervention vil dramatisk forværre situationen og bør undgås," sagde Borrell og opfordrede samtidig Israel til at udvise tilbageholdenhed, selvom landet har "ret" til at forsvare sig selv.
Humanitær krise og FN’s rolle
Et hastemøde i FN's sikkerhedsråd er også på tegnebrættet, da EU ønsker at sikre, at det internationale samfund arbejder sammen om at beskytte Libanons statslige institutioner. Borrell advarede om, at Libanons regering er i fare for at kollapse på grund af konflikten, hvilket ville kunne få vidtrækkende konsekvenser for hele regionen.
"Vi skal se på diplomatiske løsninger og undgå yderligere militarisering," udtalte Borrell. Med over en million internt fordrevne libanesere og et land i økonomisk krise, er der nu et akut behov for international støtte.