Atomkraft som planetens redning?
Forskere fra Sandia National Laboratories i New Mexico har kastet nyt lys over, hvordan atomkraft kan bruges til at beskytte Jorden mod asteroider. I en ny banebrydende undersøgelse argumenterer de for, at atom-eksplosioner potentielt kan afværge katastrofale sammenstød med asteroider, der truer vores planet.
Asteroider er ikke bare sci-fi-mystik – de udgør en reel fare for Jorden. Den mest kendte asteroide, der ramte planeten for 66 millioner år siden, udslettede dinosaurerne og forandrede livet på jorden for evigt. Men selv mindre asteroider kan udgøre alvorlige risici. Et eksempel på dette er meteoren, der eksploderede over den russiske by Chelyabinsk i 2013, og som forårsagede skader på mere end 1.200 mennesker, selvom den "kun" var 60 fod bred.
Hvordan virker atom-eksplosioner?
Ideen om at bruge atomvåben til at redde Jorden lyder umiddelbart som noget fra en actionfilm, men forskningen fra Sandia viser, at det faktisk er en realistisk mulighed. Ved at udsende en massiv strålingspuls fra en atom-eksplosion kan man opvarme og fordampe en del af asteroiden. Denne hurtige udvidelse af gas kan fungere som en "raket", der skubber asteroiden ud af sin kurs og dermed væk fra Jorden.
Dr. Nathan Moore, som leder forskningen, sammenligner det med at gøre asteroiden til sit eget fremdriftssystem. Undersøgelsen, der blev offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature, er den første af sin art til at demonstrere dette koncept.
Ekstreme løsninger til ekstreme trusler
Mens atom-eksplosioner muligvis lyder som en ekstrem løsning, er det også en nødvendighed i særlige situationer. Hvis vi har kort tid til at reagere, eller hvis asteroiden er usædvanligt stor – op til 4 kilometer bred – kan dette være vores eneste redningsplan.
Forskerne testede materialer, der simulerede asteroider, og udsatte dem for intense røntgenstråler, som skulle efterligne de energier, en atom-eksplosion ville frigive. Resultaterne viste, at selv store asteroider kunne afbøjes gennem denne metode. Selvom andre metoder, såsom kinetiske nedslag, hvor man fysisk rammer asteroiden, stadig er populære blandt nogle forskere, giver atomkraft en løsning, når tiden er knap, eller når konventionelle metoder ikke er nok.
Er det sikkert?
Selvfølgelig er brugen af atomvåben ikke uden risici. Mange mennesker forbinder atom-eksplosioner med ødelæggelse og radioaktiv forurening, men forskerne understreger, at dette ville foregå langt fra Jorden. Der ville være minimale risici for radioaktiv forurening på Jorden, da eksplosionen ville ske i det ydre rum.
Professor Gareth Collins fra Imperial College har også bakket op om idéen. Ifølge ham kan atom-eksplosioner være vores bedste håb, især når vi har med meget store asteroider at gøre, som kunne forårsage uoprettelig skade, hvis de rammer Jorden.
Konklusion: Et kapløb mod tiden
Selvom asteroidenedslag er sjældne, er konsekvenserne for voldsomme til at ignorere. Vi har allerede set små eksempler, og nu har forskere givet os en plan, hvis vi en dag står over for en global trussel. Atom-eksplosioner i rummet kan lyde som en fjern mulighed, men det er en af de mest lovende teknologier, vi har, hvis alt andet fejler.